Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Σιγοθεραπεία, ο τρόπος να ηρεμήσεις ψυχή-σώμα-μυαλό

Περίεργη και σύνθετη λέξη "Σιγοθεραπεία" δεν νομίζετε;
Γέλασα όταν την πρωτοδιάβασα σε ένα βιβλίο αλλά μου τράβηξε το ενδιαφέρον ως προς το τι μπορεί να προσφέρει στον σημερινό άνθρωπο που τρέχει σαν τρελός να προλάβει να τα κάνει όλα! Παρόλα αυτά διαβάζει βιβλία για την Διαχείριση του Χρόνου του!

Πολλές νέες θεραπείες εμφανίζονται σαν πανάκεια για τον υπερ-αγχωμένο μοντέρνο άνθρωπο αλλά πολύ λίγες από αυτές είναι εφαρμόσιμες αλλά και κατανοητές για να μπορέσει κάποιος να τις χρησιμοποιήσει. Σε αντίθεση λοιπόν με αυτές τις θεραπείες η "Σιγοθεραπεία" είναι εκπληκτικά απλή και εφαρμόσιμη.

Τι είναι, λοιπόν, η "Σιγοθεραπεία";

Αυτό που λέει η λέξη, δηλαδή να κάνουμε τα πάντα σε άλλους ρυθμούς, φυσικά πολύ πιο αργούς! Στόχος μας θα πρέπει να είναι το να μειώσουμε την ταχύτητα σε αυτά που κάνουμε στο μισό. Αυτό είναι αδύνατον θα πει κάποιος και όμως αν το κάνετε και πιο ήρεμα οργανώσετε την ημέρα σας θα δείτε ότι θα ολοκληρώνετε περισσότερα.

Σημαντικό είναι να αλλάξετε την φιλοσοφία της ζωής σας σχετικά με τον χρόνο αλλά και με το τι είναι σημαντικό... Μάθετε να βάζετε προτεραιότητες και να μην τσαλαβουτάτε από την μία δραστηριότητα στην άλλη αλλά πείτε στον εαυτό σας "...σήμερα έχω να κάνω αυτά τα 5 πράγματα...".

Λοιπόν, ας ξαναγυρίσουμε στην αλλαγή του ρυθμού σας. Είπαμε και παραπάνω ότι πρέπει να μειώσετε τον ρυθμό σας σε κάθε δραστηριότητα τουλάχιστον στο 50%. Δηλαδή θα πρέπει να αρχίσετε να περπατάτε πιο αργά, όπως όταν κάνετε έναν περίπατο στην παραλία και ρεμβάζετε. Να οδηγείτε αργά και χαλαρωμένοι χωρίς βιασύνη και άγχος.  Να τρώτε αργά απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά αλλά και νιώθοντας πότε έχετε χορτάσει (αδυνατίζετε χωρίς να το καταλάβετε!).

Βάλτε λοιπόν στόχο να κατεβάσετε τους ρυθμούς της καθημερινότητας σας και έτσι να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας κάνοντας τις δραστηριότητες σας με ηρεμία, χαλαρά και χωρίς άγχος για την ολοκλήρωση τους ή για να προλάβετε να κάνετε περισσότερα πράγματα. Ακολουθώντας την "Σιγοθεραπεία" για 1 μήνα θα δείτε ότι γεμίζετε με ενέργεια, νιώθετε λιγότερο κουρασμένοι, είστε περισσότερο ήρεμοι και ευδιάθετοι ενώ στο τέλος της ημέρας έχετε καταφέρει να κάνετε περισσότερα πράγματα.

Παρακάτω σας δίνω μια τεχνική για να προγραμματίσετε τον εαυτό σας στην "Σιγοθεραπεία" και να μπορέσετε πιο εύκολα να την εφαρμόσετε. Καλό είναι να την κάνετε το πρωί πριν ξεκινήσετε την μέρα σας για να μπαίνετε στην κατάσταση της "Σιγοθεραπείας"!

Η Τεχνική της Σιγοθεραπείας


Καθίστε σε ένα αναπαυτικό μέρος (καλό θα είναι να μην είναι το κρεβάτι σας γιατί μπορεί να αποκοιμηθείτε) όπως μια καρέκλα ή πολυθρόνα. Χαλαρώστε και αρχίστε αργά να μετράτε από το 10 μέχρι το 1 αντίστροφα. Σε κάθε αριθμό που θα λέτε θα χαλαρώνετε ακόμα πιο βαθιά νου και σώμα...

Είσαστε σε ένα δωμάτιο με μια μεγάλη οθόνη και μόλις την ανοίγετε βλέπετε μέσα τον εαυτό σας όπως είναι στην καθημερινότητα του.  Η εικόνα δεν είναι πολύ καλή γιατί τα βλέπετε όλα ασπρόμαυρα.

"Τρέχεις να προλάβεις ραντεβού και δουλειές, να κάνεις ψώνια και να πληρώσεις λογαριασμούς, να κάνεις τις όποιες δουλειές έχεις στο σπίτι, να συναντήσεις δύο φίλους στα γρήγορα κλπ."
Αυτή είναι η ζωή που ζεις και αυτό δεν σου αρέσει καθόλου γιατί από το στρες σφίγγεται το στομάχι σου και σε πιάνει το κεφάλι σου ενώ το καθετί ακόμα και η διασκέδαση σου φαίνεται αγγαρεία.

Τώρα πάρε το τηλεκοντρόλ και άλλαξε κανάλι. Τώρα η εικόνα είναι έγχρωμη και καθαρή.
"Βλέπεις πάλι τον εαυτό σου να είναι ήρεμος και χαλαρός ενώ απολαμβάνεις καθετί που κάνεις. Πας στα ραντεβού σου ενώ δεν βιάζεσαι και απολαμβάνεις την συζήτηση έχοντας καθαρό νου για να προτείνεις σημαντικά πράγματα. Βρίσκεσαι για ψώνια όπου χωρίς βιασύνη απολαμβάνεις τον περίπατο και κάνεις και τις αγορές σου με ηρεμία ενώ στο τέλος μπορείς να κάτσεις σε ένα ωραίο καφέ και με τους φίλους σου να συζητήσεις και να χαλαρώσεις. Στο σπίτι κάνεις τις δουλειές που έχεις με μεράκι και πολύ καλύτερα από ότι τις κάνεις όταν βιάζεσαι, ενώ βρίσκεις χρόνο και να αλλάξεις την διακόσμηση σε μερικά σημεία. Ακούς να σου λένε ότι είσαι ανανεωμένος, φαίνεσαι πολύ ήρεμος και χαλαρός. Γενικότερα ζεις μια πιο ανέμελη ζωή απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή."

Κάνε ένα βήμα μέσα στην τεράστια τηλεόραση και γίνε ένα με τον επιθυμητό εαυτό σου. Νιώσε τι ωραία που νιώθει, άκου αυτά που σου λένε οι φίλοι σου, βίωσε την ηρεμία και την ανεμελιά. Συνειδητοποίησε ότι στο τέλος της ημέρας έχεις κάνει πολλά πράγματα αβίαστα και ότι είσαι γεμάτος από ζωή και ενεργητικότητα.

Έχε τον νου σου να επιβραδύνεις όταν βλέπεις ότι γυρνάς πάλι στους ρυθμούς σου και γκαζώνεις.

Αυτό είναι το νέο μοντέλο ζωής που προτείνει η "Σιγοθεραπεία". Ακολούθησε το για 30 μέρες κάνοντας κάθε πρωί (και βράδυ αν θες) την παραπάνω τεχνική και δες την ζωή σου να μεταμορφώνεται όπως έγινε σε πολλούς που το έκαναν.

Καλή επιτυχία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου