Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Συγκέντρωσε τις δυνάμεις σου!

Ένας από τους λόγους που λίγοι από εμάς καταφέρνουμε σημαντικά πράγματα στην ζωή μας είναι το γεγονός ότι δεν συγκεντρωνόμαστε στο τι μπορούμε να είμαστε καλοί και να επενδύσουμε σε αυτό έτσι ώστε να γίνουμε ... καλύτεροι!

Τσαλαβουτάμε στην ζωή μας πασαλείβοντας από εδώ και από εκεί χωρίς να γινόμαστε καλοί πουθενά. Στόχος μας πρέπει να είναι να επικεντρωθούμε στο να γίνουμε πολύ καλοί σε κάτι ή κάποιους τομείς της ζωής. Καλά τα λες αλλά πως γίνεται αυτό;

Αυτό είναι εύκολο αλλά είναι χρονοβόρο και θέλει και τη δική σου προσπάθεια! Δεν θα γίνει μόνο του, ούτε θα το κάνει κάποιος άλλος για σένα!

Θέσε ένα ΣΤΟΧΟ!

Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να θέσεις έστω έναν στόχο - τομέα στον οποίο θέλεις να γίνεις καλύτερος.
Πάρε ένα μπλοκάκι και γράψε σε ποιόν τομέα θέλεις να γίνεις καλύτερος π.χ. στην διαχείριση των οικονομικών μου (επίκαιρο!!!)
Απάντησε στις ακόλουθες ερωτήσεις (γραπτώς):
- Που βρίσκομαι τώρα σε αυτόν τον τομέα;
- Που χρειάζεται να βελτιωθώ;
- Τι πρέπει να κάνω για να μπορέσω να βάλω σε τάξη π.χ. τα οικονομικά μου;
- Ποιος μπορεί να με βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα;
- Πως μπορώ να ενημερωθώ καλύτερα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα;
- Ποιο πρέπει να είναι το πλάνο ενεργειών μου από εδώ και πέρα;
Και άλλες τέτοιου είδους ερωτήσεις οι οποίες δεν θα ξεκινάνε με το "Γιατί" διότι αυτή η ερώτηση δεν θα σου δώσει κανένα απτό αποτέλεσμα αλλά μόνο θα φλυαρείς με τον εαυτό σου!

Ο στόχος σας πρέπει να είναι καλοσχηματισμένος και συγκεκριμένος για να έχεις αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, "Τι θα κάνω με τα οικονομικά μου;" είναι μια γενική ερώτηση που δεν σε βγάζει πουθενά, ενώ η ερώτηση "Ποιο ποσό μπορώ να εξοικονομήσω μέσα στους επόμενους 6 μήνες για να μπορέσω να αποπληρώσω το μισό δάνειο μου, φέτος;" είναι μια πιο συγκεκριμένη ερώτηση η οποία θα δώσει και συγκεκριμένο αποτέλεσμα αλλά και συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσεις στον στόχο σου.

Ένα άλλο σημαντικό σκέλος είναι να είναι ο στόχος σου θετικά διατυπωμένος για να μπορεί να σου δίνει και την αίσθηση ότι είναι υλοποιήσιμος. Αν είσαι αρνητικά προσκείμενος στον στόχο σου δεν πρόκειται ποτέ να τον υλοποιήσεις διότι δεν θα σε "τραβάει".

Δες ποιος μπορεί να σε βοηθήσει στην υλοποίηση του στόχου σου. Που μπορείς να στραφείς για να ζητήσεις  βοήθεια; Οι πηγές μπορεί να είναι άπειρες π.χ. οι γονείς σου, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοι σου, κάποια εξειδικευμένα βιβλία, ένας σύμβουλος, ο λογιστής σου, το διαδίκτυο κλπ.

Τεχνική Υλοποίησης Στόχων

Κάθισε σε ένα αναπαυτικό μέρος (καλό θα είναι να μην είναι το κρεβάτι σου γιατί μπορεί να αποκοιμηθείς ...πάλι) όπως μια καρέκλα ή πολυθρόνα. Χαλάρωσε και άρχισε αργά να μετράς από το 10 μέχρι το 1 αντίστροφα. Σε κάθε αριθμό που θα λες θα χαλαρώνεις ακόμα πιο βαθιά νου και σώμα...
Μέσα στο νου σου βλέπεις ότι έχεις ξεκινήσει την υλοποίηση του στόχου σου, βλέπεις κάποιους ανθρώπους να σου δίνουν συμβουλές ή να σου συστήνουν κάποιον που ξέρει να σε βοηθήσει. Πηγαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο και αγοράζεις όλα τα εξειδικευμένα βιβλία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις για να υλοποιήσεις το στόχο σου.
Μέσα στο νου σου βλέπεις ότι καθώς περνάει ο καιρός γίνεσαι όλο και καλύτερος στον συγκεκριμένο τομέα με τον οποίο ασχολείσαι και ακούς τους γύρω σου να σου ζητάνε βοήθεια ή να σε επαινούν για ότι έχεις πετύχει, νιώθει σίγουρος για τον εαυτό σου και για το τι πρέπει να κάνεις κάθε στιγμή, βλέπεις στην καθημερινότητα σου να ενεργείς σωστά και όλα να πηγαίνουν όπως τα θες.
Πίστεψε ότι το έχεις πετύχει και λειτούργησε "σαν να.." έχεις φτάσει στον στόχο σου. Αυτή η σιγουριά θα σε φτάσει εκεί που θέλεις ακολουθώντας το πλάνο σου.
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου